2011 m. liepos 19 d., antradienis

Verslo liudijimas ar GPM

Sugalvojusiems legalizuoti gaunamas pajamas iš nuomojamo būsto tai bus naudinga informacija. Yra du budai kaip tai padaryti:

1. Nuomos sutarti užsiregistruoti RC (Registrų Centre) ir už ataskaitnius metus susimokėti 15 % nuo gautu pajamu. Jei viena iš Šalių juridinis asmuo tada netgi privaloma, o jei dalyvauja tik fiziniai asmenys, tokiu atveju rekomenduojama.

2. Išsiimti verslo liudijima, kuri išduoda VMĮ. Tada priklsuomai, kuriame mieste nuomosite būstą, mokėsite nustatyto dydžio įkainį. Pvz. Vilniaus m. jis kainuoja 720 lt/m. Jei nuomosite, ne visus metus, o tarkim 6 mėn. ar kt terminas, tokiu atveju patentas gali buti išimamas 6 mėn. kainuos 360 lt.

1 komentaras:

  1. http://verslas.delfi.lt/realestate/busto-nuomos-sutartis-retas-reiskinys.d?id=47573901
    Nekilnojamojo turto savininkams nelegaliai nuomoti gyvenamąjį būstą padeda ir įstatymų spragos, tad nuomos sutartis Lietuvoje - gana retas reiškinys, rašo „Lietuvos žinios”.


    Per pastaruosius dvejus metus buvo sudaroma daugiau kaip pusė būsto nuomos sandorių. Nuomotojai ir nuomininkai gali remtis Civiliniu kodeksu (CK), leidžiančiu dėl nuomos sąlygų tartis "žodžiu". Tačiau dažnai gyvenamojo būsto šeimininkai bei nuomininkai "žodžiu" susitaria ir slėpti savo finansinius santykius. Neoficialiais duomenimis, būstą nelegaliai nuomoja nemažai nekilnojamojo turto savininkų, tad valstybei nuo slepiamų pajamų jūros pavyksta nugriebti tik putas.

    CK nustato, kad gyvenamosios patalpos nuomos sutartis sudaroma raštu, kai nuomotojas yra valstybė, savivaldybė ar juridinis asmuo. O nuomos sutartys tarp fizinių asmenų gali būti sudaromos "žodžiu". Tačiau terminuota gyvenamosios patalpos nuomos sutartis, nesvarbu, kas jos šalys, turi būti sudaroma raštu. Pagal CK gyvenamosios patalpos nuomos sutartis gali būti panaudota prieš trečiuosius asmenis tik įregistravus ją įstatymų nustatyta tvarka viešajame registre.


    Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kontrolės departamento direktorė Valė Kulvinskienė teigė, kad nuomos sutartis ne visada garantuoja, kad nuomotojas mokės mokesčius valstybei nuo gautų pajamų. "Nustatoma atvejų, kad nuomotojai su nuomininkais sudaro nuomos sutartis, tačiau vis tiek nedeklaruoja ir nemoka mokesčių. Tačiau neretai asmenys, nesudarę nuomos sutarčių, deklaruoja gautas pajamas ir sumoka privalomus mokesčius. VMI nuomone, nuomos sutartys negarantuoja, kad bus sumokėti mokesčiai, tačiau asmenys, sudarantys nuomos sutartis, siekia apsaugoti savo civilines teises į turtą ir tinkamą abiejų šalių įsipareigojimų vykdymą", - sakė V.Kulvinskienė.

    AtsakytiPanaikinti